fbpx

Kijk je wel eens in de spiegel? Ik bedoel niet om te kijken of je haar goed zit (in mijn geval sowieso zinloos), maar om meer te weten te komen over jezelf. In deze tijd van een overvloed van prikkels is het erg makkelijk jezelf voorbij te lopen. Je innerlijke stem wordt voortdurend overschreeuwd door invloeden van buitenaf en omdat we continu onder de mensen zijn, zijn we vrijwel nooit alleen. Ik pleit voor meer rust, reflectie en afzondering.

Kluizenaar

Afgelopen november logeerde ik twee nachtjes in een kluis, bij een klooster in Diepenveen. Deze kluis, eigenlijk gewoon een huisje, werd vroeger bewoond door kluizenaar David. Een boom van een man, die voor een leven in stilte gekozen had. Kluizenaar David leefde in volledige afzondering, in zijn huis dicht bij het klooster. Elke week werden er boodschappen voor hem bezorgd, achter een luikje. En eens per week ging David biechten in het klooster. Verder besteedde kluizenaar David zijn tijd aan lezen, bidden en vogeltjes voeren.

Luister eens naar jezelf!

Een leven als kluizenaar is aan mij niet besteed. Toch ontdekte ik in slechts 48 uur in Davids kluis hoe heilzaam het is om tijd alleen door te brengen. Ik begon al snel mijn ‘innerlijke stem’ weer te horen. De stem in jouw hoofd, die er altijd is, maar die zelden gehoord wordt in de drukte van alledag.

Mijn innerlijke stem is een liefhebbende stem. Een stem die me helpt. Ik ben mijn eigen coach. Soms geeft die stem mij complimenten en fijne bemoedigingen. Soms komt die stem met kritische vragen. Maar ik heb er altijd iets aan, want mijn innerlijke stem weet vaak veel meer dan ik in eerste instantie denk te weten. Die stem brengt me dichter bij mijn eigen gevoel, intuïtie en ‘buikgevoel’.

Je business sterker maken

Dit klinkt misschien wat soft of zweverig voor je, maar luister: die innerlijke stem levert mij keiharde resultaten op. Ik neem afscheid van klanten die geld en energie kosten, ik houd kandidaten buiten de deur waarvan m´n innerlijke stem luid en duidelijk schreeuwt dat ik ze niet moet aannemen. Ik ga vaker naar buiten als de zon schijnt, ben gezonder, maak veel meer verbinding met mijn vrienden en familie, en gebrúík de lessen van tien jaar ondernemerschap in plaats van ze te negeren. How´s that for soft?

Je innerlijke stem is dus geen ‘softie’, maar een teamlid dat je sterker maakt. Profiteer ervan. Ga eens een paar nachtjes ‘offsite’ en kom weer in contact met jezelf. Want je beste vriend, dat ben je zelf.

Doorgroeien?

Wil je jezelf en/of je bedrijf verder ontwikkelen? Kom dan een keer naar één van mijn groeidagen. Van harte welkom!