fbpx

Als ondernemer ben je vaak met praktische zaken bezig. De waan van de dag soms. Van tijd tot tijd is het daarom goed om even stil te staan en na te denken. Wat drijft je? Waar doe je het allemaal voor? Waar ben je mee bezig, en waarom? Ik heb de afgelopen 12 maanden veel tijd besteed aan reflectie en deel graag de inzichten die mij geholpen hebben.

Anders zijn

Ik ben opgegroeid in een gereformeerd gezin met drie broers, een zus, een broertje en en zusje. Als gezin met 7 kinderen stonden we best vaak in de aandacht. In de buurt bijvoorbeeld, waar iedereen ons kende. Maar ook tijdens vakanties. Blijkbaar was men niet gewend om zoveel kinderen in één auto te zien. Ik heb me daar soms best wel voor geschaamd 🙂

Als kind vond ik het niet leuk om ‘anders’ te zijn. Ik wilde er gewoon bij horen. Grappig genoeg vind ik het nu juist cool om anders te zijn en niet de ‘geijkte’ paden te lopen die sommige andere mensen kiezen.

Spullen kopen

Ik rijd bijvoorbeeld een BMW terwijl in mijn familie niemand dat doet. Ik ben ondernemer terwijl dit niet echt in de familie zit. Da’s misschien een beetje geldingsdrang, maar toch. Het hoort bij mij! Ik ben ook heel nieuwsgierig en krijg er een kick van om nieuwe dingen te doen. Zonder heel extreme dingen te doen overigens, maar wel continu bezig met ontdekken. Zo heb ik bijvoorbeeld net – aangestoken door een proefrondje met een goede vriend – een racefiets gekocht en ga ik lekker fanatiek fietsen de komende maanden. Ok ik geef toe, beetje laat in het seizoen (het is nu oktober) maar toch 🙂 Maar de zin van het leven is natuurlijk niet spullen kopen, daar was ik al veel eerder achter gekomen. Maar wat dan wel? Als ik terug ga naar mijn jeugd, herinner ik me vooral de pasklare antwoorden die we voorgeschoteld kregen in de vrijgemaakt gereformeerde kerk. Men zegt dat je kinderen tot acht jaar, bij wijze van spreken, alles wijs kan maken. Een grote verantwoordelijkheid voor ouders en andere opvoeders!

Met de paplepel ingeslagen

Ik maak er altijd een grapje van, dat mij het geloof met de paplepel is ingeslagen. Dat zeg ik overigens zonder negatieve ondertoon want ik heb een heerlijke jeugd gehad en mijn ouders en andere opvoeders waren super lief. Maar wat toch wel blijft hangen is dat wij nooit leerden om zelf kritisch na te denken. Wij leerden de bijbel letterlijk te nemen, de aarde zou 6000 jaar oud zijn en er was maar één God en dat was die van ons. Dit soort ‘in beton gegoten’ boodschappen werken, zeker bij een generatie die graag keuzevrijheid wil, averechts. De – op het eerste oog wat botte – vraag: “wat denk je zelf?” had ik veel vaker willen krijgen. Het is dus ook niet gek dat ik en veel van mijn generatiegenootjes de kerk verlaten hebben. Overigens is er veel veranderd in de kerken en zijn veel kerken een stuk moderner geworden.

Wat geloof je dan wel?

Waar een geloof verdwijnt, komt altijd een geloof terug (al is het maar het geloof dat er niks is om in te geloven). Of beter gezegd: elk mens heeft een ‘belief system’. Nadenken over je eigen ‘beliefs’ is super interessant want je ontdekt dat je hoofd vol zit met ‘logica’ en ‘algoritmen’ (beslisregels) op basis waarvan je continu (vaak onbewust) keuzes maakt!

Ik ben het afgelopen jaar eens dieper in mijn eigen beliefs gedoken. Ik heb tientallen boeken gelezen over hoe je gelukkig en succesvol wordt, vanuit de filosofie, de Personal Development literatuur, de positieve psychologie en life design. Ik heb honderden podcasts geluisterd en vele gesprekken gevoerd met vrienden en bekenden. Hoewel ik nog lang niet uitgeleerd en uitgedacht ben, wil ik toch alvast een voorzichtige tussenstand opmaken…

Leven in het nu

Succes en geluk najagen is belangrijk, maar niet genoeg om gelukkig te worden. Natuurlijk is het geweldig om doelen na te streven en jezelf continu te verbeteren. Door jezelf te stretchen word je beter. Maar het levert ook onrust en ongenoegen op, wat nog eens versterkt wordt door het welbekende “faken” en “gaaf doen” op social media. Jezelf vergelijken met anderen en alleen maar bezig zijn met morgen maakt niet gelukkig. Het leven bestaat uit 3 seconden en dat is het nu, je huidige bewustzijn. Het verleden is namelijk al weg en de toekomst moet nog beginnen. Dit gaat natuurlijk over mindfullness. Ik doe elke dag m’n best om zoveel mogelijk mindfull te zijn. Vaker diep adem halen, elke dag een dankbaarheidsoefening, elke dag lachen, om me heen kijken en genieten van wat ik doe!

Jouw rol op aarde

Let’s face it. Je bent op aarde gedropt, en je hebt er niet om gevraagd. Maar… Wat ga je er mee doen? Gamen? Elke avond in de kroeg staan? Je een slag in de rondte werken om veel geld te verdienen dat je niet mee kunt nemen na je dood? Dit zijn open deuren natuurlijk. De echte vraag is: wat voeg jij toe voor jezelf en voor anderen? Welke rol heb je gekregen, of wil je spelen? Wat maakt jouw leven zinvol?

Mensen helpen

Voor mij is de zin van het leven: mensen helpen. Ik krijg er een kick van! Ik leef mijn missie met mijn bedrijf Eager People. Wij helpen mensen aan een hele toffe baan die goed bij ze past. Wij helpen mensen die aan zichzelf werken, om beste versie van zichzelf te worden en een leuker leven te leiden. En niet te vergeten, helpen we werkgevers aan goede medewerkers. Met mijn ondernemersclub Groeivoer en één op één help ik ondernemers door een sparring partner te zijn, te luisteren naar ze en inspiratie die ik heb opgedaan door te geven.

De zin van het leven, is het leven

En verder is voor mij de zin van het leven het leven zelf. De zon die schijnt, een mooi stuk natuur, samen lachen met vrienden en vooral de nooit te stoppen ‘circle of life’. Er gaan continu mensen dood en dat maakt mij verdrietig. Maar er worden ook continu lieve nieuwe mensen geboren en dat maakt mij super blij! Eergisteren nog kreeg mijn jongere zus een prachtige dochter, Femke! Ik ben als ik dit schrijf nog geen vader, maar als het even meezit wordt ik begin april 2019 voor het eerst vader samen met mijn vrouw. Daar kan je heel cynisch over doen, want wat voor zin heeft het om nog zo’n mensje op aarde te zetten? Maar dankzij mijn ouders, die van elkaar hielden, ben ik geboren en lees jij nu dit geniale stuk. Dus zet je roze bril op en geniet van het leven, het is prachtig!

Wil je reageren? Laat je commentaar achter of stuur mij een berichtje via [email protected]

Doorgroeien?

Wil je jezelf en/of je bedrijf verder ontwikkelen? Kom dan een keer naar één van mijn groeidagen. Van harte welkom!