Ik weet niet meer precies hoe het kwam, maar ineens was daar de naam van mijn eerste bedrijf: MijnStudent. De geboorte van de naam van mijn tweede bedrijf, Eager People heeft langer geduurd. Grappig genoeg waren daar 9 maanden voor nodig. De ondernemersclub die ik in 2014 oprichtte, heb ik eerst Het Ondernemersdiner genoemd, na 3 jaar ben ik het Groeivoer gaan noemen. Daar heb ik dus 3 jaar over gedaan, maar ik ben al wel vast begonnen. Zo zie je maar, is er niet één perfecte manier om je bedrijf een naam te geven. Maar toch. Als je een (nieuw) bedrijf of concept begint, is het verstandig om goed na te denken over de naam die je jouw ‘kindje’ geeft. In dit artikel geven we je praktische tips en een stappenplan om de perfecte naam te vinden voor jouw nieuwe onderneming.
Eerst je propositie, dan de naam
Laten we bij het begin beginnen: wat ga je verkopen en aan wie? Het proces van naamgeving begint eigenlijk bij het vinden van jouw unieke waardepropositie in de markt. In gewone-mensen-taal: wat ga je verkopen en aan wie?
Als je op zoek gaat naar een (nieuwe) naam, moet je dus eigenlijk niet bij de naam beginnen maar bij de vraag:
- Wat je wilt bereiken (je impact)
- Wie je wilt bereiken (je doelgroepen)
- Welk voordeel je voor hen creëert (welke value proposition heb je) waar men voor wil betalen
- En hoe dit verschilt van andere aanbieders in je branche (je unieke concurrentiepositie).
Om heldere antwoorden te krijgen op dit soort vragen is het nuttig om met een Lean Canvas te werken. Dit is een methodiek die je helpt om een aanbod te testen bij je klanten, net zo lang tot je een ‘winnend plan’ hebt. De auteur van het boek “Running Lean”, Ash Maurya schrijft daarover: “Don’t iterate from plan A, but from a plan that works”. De Lean Canvas is een model dat op 1 a-4 jouw plan samenvat. Trap dus niet in de valkuil om direct met je idee de markt op te gaan zonder het gevalideerd te hebben bij potentiële klanten. “Life is too short to build something nobody wants”. Lees verder op https://leanstack.com/running-lean-book
In één keer goed
Ok, je weet nu wat je wilt gaan verkopen aan wie, maar wat is een goede naam daarvoor? En is dat wel echt zo belangrijk? Waarom zou je tijd steken in het vinden van de juiste positionering en de best passende naam?
Misschien heb je niet de ambitie om een bekend merk of een groot bedrijf te bouwen. Toch heb je, nu je nog aan het begin staat van je onderneming, de unieke kans om het in één keer goed te doen. Ga dus niet overhaast te werk maar neem de tijd.
Je hebt dus voordat je begint een prachtige kans om een bedrijfsnaam te kiezen die makkelijk uit te spreken is, goed blijft hangen in het geheugen, meteen begrepen wordt, mensen aan het lachen maakt en die misschien zelfs de verkoopbaarheid van je bedrijf in de toekomst vergroot. Begin je ondernemersavontuur dus met een vliegende start!
Twee (of meer) weten meer dan één
Een valkuil waar je gemakkelijk in kunt stappen is te snel een naam kiezen die alleen maar gebaseerd is op jouw gedachten en de huidige dienstverlening die je aanbiedt. Je denkt in je eigen ‘box’ en dat is ook best logisch want het is jouw bedrijf. Maar juist door met anderen te gaan praten, maak je jouw ideeën nog sterker en kom je tot een beter besluit.
Met anderen praten over je nieuwe onderneming en de naamgeving daarvan kan best spannend zijn. Je bent volop aan het nadenken wat je nu eigenlijk wilt en ondertussen moet je ook nog omgaan met feedback van anderen. Het vinden van een naam is voor jou misschien heel persoonlijk en gevoelig. Het is jouw kindje en dan is het niet leuk als anderen kritiek hebben op wat jij hebt bedacht.
Ja, je bent slim genoeg om zelf een naam bedenken, die jou aanspreekt, goed voelt voor jou en die voor jou logisch is. Je hebt anderen niet persé nodig. Toch is het slimmer om bij het kiezen van een naam gebruik te maken van de creativiteit en intelligentie van mensen om je heen. Zij zien jouw ‘blinde vlekken’ en kunnen ideeën aandragen waar je zelf nog niet aan gedacht had! En het goede nieuws: je hebt daar geen duur marketingbureau voor nodig. Wel een open mind, doorzettingsvermogen, geduld, een paar goede vrienden, een flipover en een doos wijn.
Overigens kun je natuurlijk altijd een marketing bureau inhuren als je daar budget voor hebt. Maar je zult hoe dan ook zelf moeten nadenken. Wat je niet wilt is een naam die rechtstreeks van een flipover lijkt te komen. In het boek De Bedrijfsnamenfabriek van Erwin Wijman vind je hier interessante inzichten over en voorbeelden van hoe het niet moet.
Bespaar marketingbudget
Door tijd te steken in een goede naam, ga je tijd, geld en energie besparen. Je bedrijfsnaam is het uithangbord van je bedrijf en het eerste (vaak het enige) dat de buitenwereld van jouw bedrijf ziet. Dan is het fijn als mensen in één keer snappen “waar jij van bent” of wat ze aan je kunnen hebben. Een slecht gekozen naam blijft niet hangen, roept onduidelijkheid op, is lastig uit te spreken en kost bovendien onnodig veel tijd, geld en marketingbudget. Hoe onduidelijker je naam, hoe meer marketingbudget je zult moeten besteden om de naam te laten landen en uit te leggen. Je bedrijfsnaam wordt bovendien gekoppeld aan jouw persoon, jouw werk en alles wat je doet. Dus een goed gekozen naam straalt ook positief op jou af.
Een goed naam maakt je flexibel
Een goed gekozen bedrijfsnaam is niet te breed, maar ook zeker niet te smal. Een naam die breed genoeg gekozen is, biedt de kans om in de toekomst je focus te verleggen, je aan te passen aan veranderingen in de markt, of nieuwe activiteiten te gaan doen zonder dat je een nieuwe naam nodig hebt. Het is aan te raden om te experimenteren met de dienstverlening van je bedrijf tot je de “product-markt-fit” gevonden hebt die echt werkt en dan pas te gaan opschalen. Als je nu een naam kiest die alleen beschrijft wat je nu doet, of die een andere richting uitsluit, zul je daar in de toekomst last van krijgen. Een goede naam geeft genoeg speelruimte om als bedrijf nog te veranderen.
Je naam is je missie
Afhankelijk van je ambitie wil je misschien jouw naam ook koppelen aan een bepaalde unieke positie in de markt, zoals Volvo met veiligheid gekoppeld wordt en Ikea met betaalbaar design. Bovendien kan je mensen inspireren of raken met je naam, als jij vanuit een bepaalde purpose of missie werkt waarmee je de wereld mooier wilt maken. Je kunt van je naam ook meteen je “brand promise” (merkbelofte) maken zodat je doelgroep meteen weet wat ze van je kan verwachten. Als je professioneel interviewer bent kun je jouw bedrijf bijvoorbeeld “Vragen die Raken” noemen.
Een paar do’s and don’ts
Om je nog wat meer richting te geven kan je gebruik maken van deze criteria waar een bedrijfsnaam aan moet voldoen. De naam…
- Moet vrij beschikbaar zijn als handelsnaam (controleren op kvk.nl en boip.it);
- Moet een vrije URL (webadres) hebben;
- Moet gemakkelijk te onthouden (sticky) zijn. Het schijnt interessant te zijn om krachtige medeklinkers te gebruiken: p, t, k, b en d;
- Moet positieve associaties en positieve gevoelens/emoties oproepen, zodat mensen als het ware een glimlach krijgen als ze de naam zien;
- Moet een goede klank hebben “lekker over de tong rollen”;
- Liever geen vage afkortingen (die niemand snapt), cijfers (2Bcool In2buildings etc.) of ander minder fraai taalgebruik.
- Moet je “brand promise” duidelijk maken, communiceren wat mensen krijgen bij je, waar jij ‘van bent’;
- Moet gemakkelijk uit te spreken zijn, dus geen tongbrekers (test dit ook bij anderen);
- Moet minimaal 5, maar liever 10 jaar of langer mee kunnen, ook als je dienstverlening of werkgebied (significant) verandert;
- Moet gemakkelijk te schrijven zijn (dus geen ingewikkelde of verwarrende spellingen);
- Moet niet onnodig lang zijn;
- Geen voorvoegsels als je ze niet nodig hebt (denk aan The Facebook dat Facebook werd);
- Het is fijn als je in je marketing lekker met de naam kan spelen;
Stappenplan bedrijfsnaam
In onderstaand stappenplan word je stap voor stap meegenomen in het denk- en doe proces om tot een naam te komen. De stappen zijn:
Stap 1: leg een centrale plek aan voor je documenten
Stap 2: maak een lean Canvas
Stap 3: maak een denktank
Stap 4: bepaal jouw eigen criteria
Stap 5: maak een creative brief
Stap 6: brainstorm
Stap 7: onderzoek
Stap 8: bezinning
Stap 9: kies en leg vast
Stap 10: vier je succes!
Stap 1: leg een centrale plek aan voor je documenten
Dit is een hele praktische tip: verzamel al je inzichten op één plek in de cloud. Maak in deze map sowieso één ‘moederdocument’ waarin je al je eigen inzichten bijhoudt. Je maakt in dit document ook een kopje “mogelijke namen” waar je alvast jouw eigen ideeën noteert. Als je onderweg of tijdens het wandelen een goede ingeving hebt, noteer dit meteen en zet het op een later moment erbij. Ook als je inspirerende voorbeelden tegenkomt, of toffe artikelen of afbeeldingen, filmpjes enzovoorts tegenkomt, sla het allemaal op of bewaar de links.
Stap 2: maak een lean Canvas
Zet je concept op 1 A-4 en valideer dit bij minimaal één andere persoon dan jij, of liever nog bij 10 of meer potentiële klanten.
Stap 3: maak een denktank
Zoek minimaal één maar liever 2-5 mensen die het leuk vinden om mee te denken over de naamgeving van een concept of bedrijf en vraag of ze jou willen helpen. Sommige mensen hebben niet zo veel met taal en naamgeving, andere mensen zijn er dol op. Kies mensen die het leuk vinden om mee te denken en die ook echt wat kunnen toevoegen op dit onderwerp. Kies bijvoorbeeld iemand uit de doelgroep waar jij je op gaat richten, een ondernemer en iemand met een marketingachtergrond. Uiteraard kies je mensen die je vertrouwt en die er niet met je ideeën vandoor gaan.
Stap 4: bepaal jouw eigen criteria
In je moederdocument geef je alvast antwoord op de volgende vragen:
- Wie zijn je betalende klanten, nu en in de toekomst?
- Wie zijn de gebruikers van je product of dienst?
- Wat verkoop jij aan je klanten (bijvoorbeeld: elektrische fietsen)?
- Wat verkoop jij écht aan je klanten, op een hoger abstractieniveau (bijvoorbeeld: vrijheid & vitaliteit)? Check ter inspiratie het filmpje de “Golden Circle” van Simon Sinek. De uitkomst hiervan levert vaak interessante onderdelen van je naam omdat het vaak gaat over wat je product echt doet voor de gebruikers.
- Purpose/missie: hier omschrijf je wat je wilt bereiken met je bedrijf/concept.
- Wat voor soort merk/bedrijf wil je (zijn)? Vul bv deze quiz eens in http://brandpersonalityquiz.com/
- Welke merken inspireren jou, waar wil je graag op lijken? En welke merken haat je en wil jij je tegen afzetten?
- Wat voor soort naam past qua gevoel en uitstraling bij jou als persoon en je bedrijf? Betrouwbaar en degelijk of juist uitdagend en fris?
- Wat denk je dat jouw klanten belangrijk vinden in je naam? Hoe gelikt of juist ongepolijst mag het zijn?
- Welk gevoel wil je oproepen met je naam?
- Wat beloof jij je klanten, wat mogen ze van jou verwachten?
- Waar wil jij je in jouw branche mee onderscheiden, wat maakt jou (nu al!) uniek?
Denk hierbij zowel op de langere termijn (5-10 jaar vooruit), maar ook op de kortere termijn.
Het doel van deze vragen is het verzamelen van woorden die onderdeel kunnen zijn van jouw bedrijfsnaam. Al deze woorden en de combinaties ervan zullen uiteindelijk leiden tot je nieuwe naam!
Stap 5: maak een creative brief
Om het creatieve proces enige richting te geven en je denktank aan het werk te zetten met jouw vraagstuk, schrijf je een korte ‘creative brief’ op 1 A-4. Deze creative brief geeft de mensen die jou helpen in korte tijd een beeld van wat je nodig hebt. De uitdaging is om de briefing niet te sturend te maken, maar ook niet te breed. Noem in elk geval de namen die jij bedacht hebt nog niet.
In de creative brief neem je de volgende onderdelen op:
- Mijn missie is….
- Wat dit mijn klanten/gebruikers oplevert is…
- De klanten die ik wil aanspreken zijn…
- De belangrijkste boodschap die ik wil overbrengen is…
- Ik zoek een naam die…
- De tone of voice is…
De creative brief moet op 1 A-4 passen.
Stap 6: plan een brainstorm
Je plant nu een brainstorm in van 2-3 uur (liefst met tussendoor ruimte om even buiten te wandelen) op een moment dat je zelf fijn vindt. Je kan een ontbijt doen, of een uitgebreide lunch, maar ook een avondsessie werkt erg goed. Een goed glas wijn kan het creatieve proces soms nog verder versterken! Voor je los gaat, check ook op Google nog even de basisregels van brainstormen om dit proces in goede banen te leiden.
Tip 1: als je het helemaal goed aan wilt pakken, regel iemand die als voorzitter/gespreksleider wil fungeren zodat je zelf ook echt deel kunt nemen. Maar stel je niet te proactief op omdat je juist van anderen wilt horen welke ideeën ze hebben.
Tip 2: Stop de deelnemers aan de denktank in een Appgroepje samen; ze kunnen dan vast even kennismaken en na afloop van de brainstorm nog met nagekomen brainwaves komen. Whatsapp is overigens geen goede vervanging van een echte brainstorm in real life.
Stap 7: schift, onderzoek & test
Je hebt na de brainstorm een hele waslijst van nieuwe opties. Schift het kaf van het koren door alle namen die je sowieso niet wilt weg te halen of door te strepen. De namen die je misschien wilt, laat je nog even staan. En je maakt een top 3 van je favorieten.
Ga je lijst met favorieten nu onderzoeken, of je ze überhaupt mag gaan gebruiken (of ze niet al bestaan of beschermd zijn) en of er een bruikbare, goed uitziende URL beschikbaar is. Leg voor de zekerheid ook alvast de URL’s vast van de meest kansrijke opties (dit kan voor heel weinig geld).
De namen die deze test doorstaan, ga je voorleggen aan een iets bredere groep mensen. Dit kan je doen door de straat op te gaan (met een camera), door een uitgebreid panelonderzoek (via een marketingbureau) middels een post op LinkedIn (als je durft) of door een Whatsapp bom in je netwerk te verspreiden. Kortom, je verzameld reacties. Je kunt bijvoorbeeld vragen:
- Wat vind je van deze naam?
- Wat denk je dat dit bedrijf doet?
- Wat komt er verder bij je op?
Stap 8: bezinning
Je hebt nu een flinke verzameling feedback gehad en het is aan te raden om het proces even te laten rusten. Dat mag gerust een week of een maand zijn. Bedenk dat je het graag in één keer goed wilt doen, dus je hebt geen haast.
Stap 9: kies en leg vast
Als je er uit bent, na voldoende testen, praktisch onderzoek en genoeg nachtjes slapen, kies je de naam die het moet worden. Je bent eruit, gefeliciteerd! Indien nodig, laat een merknaam onderzoek uitvoeren, bijvoorbeeld door Merk Echt: https://www.merk-echt.nl/
Claim je url (of meerdere url’s), bijvoorbeeld bij www.mijndomein.nl
Als de kust veilig is, schrijf je in bij de KVK (voor iemand anders het doet).
Laat een gaaf ontwerp maken voor je naam, bijvoorbeeld door Studio Joost Gijzel (www.studiojoostgijzel.nl) om je naam echt visueel tot leven te brengen.
Stap 10: vier je succes!
Als het je gelukt is om de perfecte naam te vinden, vier je succes! Trakteer je Denktank op een fijne taart en vergeet je zelf ook niet! Je hebt er hard voor gewerkt, bent open minded en geduldig geweest en en hebt uiteindelijk een stoere beslissing gemaakt. Gefeliciteerd!
Heeft dit artikel je geholpen in je zoektocht? Stuur mij dan even een mailtje via [email protected], vind ik leuk! Ook als je feedback of suggesties hebt over dit artikel dan is dat van harte welkom.
Links
https://www.kvk.nl/zoeken/handelsregister/
https://www.boip.int/nl/merkenregister
https://www.ted.com/talks/simon_sinek_how_great_leaders_inspire_action?language=nl
www.mijndomein.nl
http://www.studiostt.nl/tips/zo-verzin-je-een-ijzersterke-merknaam-1
Doorgroeien?
Wil je jezelf en/of je bedrijf verder ontwikkelen? Kom dan een keer naar één van mijn groeidagen. Van harte welkom!